Trwa ładowanie...
d2feklp
22-06-2008 11:23

Szarlotka

Przepis
4.0
(5 głosów)
Oceń:
d2feklp
Składniki
  • 200 g masła
  • 2 szklanki maki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 kg jabłek lub gotowy przecier jabłkowy
  • rodzynki
  • cynamon
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Przepis

Z mąki, masła, jajka, proszku do pieczenia, cukru pudru oraz waniliowego zagnieść kruche ciasto. Nastepnie wstawić je do lodówki na 1/2 godziny.
W tym czasie przygotować formę do pieczenia - wysmarować masłem i wysypać byłką tartą.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać cynamon i rodzynki.

Ciastem wylepić spód formy i zapiec 15 minut w 180C.
Wyłożyć jabłka i resztę cista (można ułożyć dowolnu wzór-kratkę itp.).

Szarlotka idealnie pasuje na ciepło i zimno.
Jest to wyśmienity deser na każdą porę roku.

Serdecznie polecam z lodami waniliowymi :)

Smacznego!

Przepis dodał użytkownik xxx

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2feklp
d2feklp
d2feklp
Więcej tematów
d2feklp