Trwa ładowanie...
d49zys0
21-06-2008 09:45

Cappuccino z biszkopcikami

Przepis
2.5
(6 głosów)
Oceń:
d49zys0
Składniki
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • ? szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa waniliowa:
  • 50 dag masła
  • ? szklanki cukru pudru
  • 4 serki homogenizowane waniliowe (4x15 dag)
  • 1 1/3 szklanki mleka w proszku granulowanego
  • Ponadto:
  • 1 opakowanie cappuccino czekoladowe (ok. 11 dag)
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, mogą być kakaowe (ok. 15 dag)
Przepis

Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i żółtka. Następnie dodać wodę i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po kolei cukier puder, serki homogenizowane i mleko w proszku. Powstałą masę waniliową podzielić na trzy części.

Cappuccino czekoladowe (1/3 szklanki cappuccino odsypać) rozpuścić w 2 ? szklanki gorącej wody i ostudzić.

Jedną część biszkoptu nasączyć cappuccino, na niego wyłożyć jedną część masy waniliowej, potem biszkopty maczane w cappuccino, drugą część masy waniliowej, drugą część nasączonego biszkoptu i ostatnią część masy waniliowej. Wierzch ciasta posypać cappuccino.

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce

Przepis dodał użytkownik bozena.kowalewska6

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d49zys0
d49zys0
d49zys0
Więcej tematów
d49zys0