Trwa ładowanie...
d3rdagf
20-06-2008 15:10

jabłka w karmelu

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
d3rdagf
Składniki
  • 4 średnie jabłka
  • mąka do obsypania
  • 6 szklanek plus 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki ziaren sezamowych
  • woda z lodem do podania
  • Ciasto
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • nieco wody
Przepis

Mąkę, jajka, wodę i 1 łyżkę oleju wyrobić na ciasto jak na naleśniki.
Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki grubości 2,5 cm. Następnie oprószyć mąką, zanurzać w cieście i natychmiast wkładać na patelnię lub do garnka wypełnionego mocno rozgrzanym olejem (6 szklanek).
Kiedy po minucie smażenia brzegi jabłek zmiękną i nabiorą złotego koloru, wyjąć je z tłuszczu, odsączyć i odstawić. Podgrzać ostrożnie cukier na złoty kolor, a następnie dodać jabłka i szybko smażyć 1 minutę. Dokładnie obtoczyć je w ziarnach sezamowych.
Podawać na talerzu posmarowanym odrobiną oleju. Jeśli jabłka szybko zanurzy się w lodowatej wodzie, słodka skorupka stwardnieje.

Przepis dodał użytkownik grazynka604

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rdagf
d3rdagf
d3rdagf
Więcej tematów
d3rdagf