Trwa ładowanie...
d1vu3h8
04-08-2022 09:07

Staropolskie kotlety schabowe z aromatem trawy żubrowej w sosie żurawinowym

Przepis

Trawa żubrowa jest świetnym dodatkiem do mięsnych marynat i sosów, a także składnikiem aromatycznej wódki. Doskonale komponuje się ze smakiem jabłek.

d1vu3h8
1.4
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Maryna Voronova
Składniki
  • schab b/k - 180 g
  • jabłko - 50 g
  • trawa żubrowa - 6 szt.
  • ziemniaki młode - 120 g
  • migdały płatki - 20 g
  • szparagi świeże - 2 szt
  • olej z orzechów laskowych - 5 g
  • koperek - 5 g
  • oliwa z oliwek - 10 g
  • żurawina - 10 g
  • śmietana - 30 g
  • miód pitny - 50 ml
  • przyprawy: sól, pieprz
Przepis
  • Schab zamarynować w miodzie pitnym, trawie żubrowej i oleju z orzechów. Jabłko pokroić w plastry, wyciąć gniazda.
  • Ziemniaki obrać, ugotować, następnie opanierować w żółtku i migdałach, zapiec w piekarniku.
  • W mięsie wyciąć kieszonki, nadziać podsmażonymi jabłkami i trawą żubrową, usmażyć na oliwie.
  • Na patelnię po smażeniu wlać miód pitny, żurawinę i śmietanę.
  • Ugotowane szparagi powiązać trawą żubrową, wyporcjować.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Staropolskie kotlety schabowe z aromatem trawy żubrowej w sosie żurawinowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1vu3h8
d1vu3h8
d1vu3h8
d1vu3h8
Więcej tematów
d1vu3h8