18-06-2008 17:17
babka z marmoladą
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego, soli wyrobić ciasto. Gotowe owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny.
- Podzielić na 2 części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm w kształcie koła, następnie podzielić na 12 części (w kształcie trójkąta), formować rogaliki wkładając do każdego powidło.
- Układać na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis
Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj śmietanę, szczyptę soli, mąkę, żółtka, jajko i roztopioną, przestudzoną Kasię. Wszystko razem wymieszaj i wyrób dokładnie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 2 cm. Posmaruj marmoladą i zwiń ciasto jak roladę. Następnie włóż do formy babkowej z kominkiem. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aby wyrosło. Piecz w piekarniku w 160 st, C ok. 30 min. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.