Trwa ładowanie...
d3i0c51
18-06-2008 17:17

babka z marmoladą

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3i0c51
Składniki
  • Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego, soli wyrobić ciasto. Gotowe owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny.
    • Podzielić na 2 części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm w kształcie koła, następnie podzielić na 12 części (w kształcie trójkąta), formować rogaliki wkładając do każdego powidło.
    • Układać na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis

Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj śmietanę, szczyptę soli, mąkę, żółtka, jajko i roztopioną, przestudzoną Kasię. Wszystko razem wymieszaj i wyrób dokładnie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 2 cm. Posmaruj marmoladą i zwiń ciasto jak roladę. Następnie włóż do formy babkowej z kominkiem. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, aby wyrosło. Piecz w piekarniku w 160 st, C ok. 30 min. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem.

Przepis dodał użytkownik grazynka604

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3i0c51
d3i0c51
d3i0c51
Więcej tematów
d3i0c51