Trwa ładowanie...
d3bgh16
18-06-2008 09:34

Kolorowe, ziemniaczane puree

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
d3bgh16
Składniki
  • 80 dag ziemniaków
  • 1 pełna szklanka mleka
  • 5 dag szpinaku (świeżego bądź mrożonego)
  • 2 łyżki masła
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do formy
Przepis

Ziemniaki gotuj w mundurkach przez 20 minut. Następnie je obierz, ostudź i rozgnieć.Do tak powstałej masy wlej ciepłe mleko, dodaj 2 łyżki masła oraz sól i pieprz. Masę wymieszaj na purée. W międzyczasie przygotuj szpinak, podsmaż na maśle razem z posiekanym czosnkiem. Purée ziemniaczane podziel na 4 części. Do jednej dodaj żółtka, do drugiej - szpinak, do trzeciej ketchup, a czwartą pozostaw w naturalnym kolorze. Żaroodporną formę wysmaruj masłem, ułóż porcje purée na kształt liścia koniczyny. Całość zapiekaj około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego.

Przepis dodał użytkownik bodeta

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3bgh16
d3bgh16
d3bgh16
Więcej tematów
d3bgh16