Nadziewane Pomidory
- 50 g otrębów pszennych
- 4 duże pomidory
- pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem, drobno posiekanej
- 1 bardzo drobno posiekana cukinia
- 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez prasę
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki drobno posiekanej mięty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
1.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.Otręby pszenne wsypać do naczynia żaroodpornego i zalać wrzątkiem. Zaczekać co najmniej 10 minut,aż nasiąkną i spęcznieją.
2. W tym czasie odkroić górną część pomidorów i wybrać łyżką środki.Połowę wybranych środków włożyć do sita i odsączać nad miską,a drugą część odstawić.
3. Środki pomidorów posiekać na małe kawałki. Dodać cebulkę, i oliwę i wymieszać. Odcedzić otręby i dodać do pozostałych składników. Przyprawić solą i pieprzem. zanim farsz ostygnie , przełożyć go łyżką do wydrążonych pomidorów.
4. Ostrym nożem naciąć skórkę dolnej i górnej części pomidorów ,a potem umieścić je na blasze do pieczenia. piec przez około 10 min.aż pomidory się zagrzeją , a farsz będzie gorący. Potem podawać.
przygotowanie :20 min
wykonanie:10 min
ilość: 4 sztuki
Przepis dodał użytkownik emi2307
Podziel się opinią
Komentarze