naleśniki
- cukier waniliowy 1/4 opakowania
- śmietana 2 łyżki
- olej 7 łyżek stołowych
- ser biały 200 g
- proszek do pieczenia 1/4 opakowania
- cukier 1/4 szklanki
- mleko lub woda 1 szklanka
- jajka 2 szt
- mąka zwykła 250 g
Jajka wbijamy do garnka, dodajemy cukier. Przy użyciu trzepaczki ręcznej bądź miksera łączymy je ze sobą.
ZŁOTA ZASADA - im dłużej będziemy ubijać, tym pulchniejsze będą nasze naleśniczki!!!
Po czym dodajemy według uznania mleko lub wodę(będą wtedy mniej kalorycczne). W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy ją do naszych połączonych składników, ale nie dużymi porcjami, cały czas mieszamy. Jeżeli ktoś ma takie życzenie może dodać jeszcze cukier waniliowy, naleśniczki będą pięknie pachniały i smakowały ...
Na koniec wleamy olej do ciasta naleśnikowego.
Smażymy cienkie placuszki na patelni, po wystudzeniu nakładamy na nie masę serową, czyli: ser biały łączymy z cukrem i małą ilością śmietany. Zwijamy według uznania w kopertkę lub w rulonik.
Przepis dodał użytkownik pmakowska3
Podziel się opinią
Komentarze