Trwa ładowanie...
d4i2d10
07-06-2008 16:14

Zupa rybna Kamczacka

Przepis

Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa z łososiem, cebulą i ryżem. Sekretem jest esencjonalny bulion. Zobaczcie, jak ją przygotować krok po kroku.

d4i2d10
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 50 dkg filetów z łososia
  • 2 łyżki gotowanego ryżu lub kaszy manny
  • 1 cebula
  • odrobinę masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz

Bulion rybny:

  • 50 dkg drobnych ryb lub resztek z filetowania
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
Przepis

Drobne ryby lub pozostałości po filetowaniu (z głów usunąć oczy i skrzela) dokładnie umyć, ryby wypatroszyć, pozbawić oczu i skrzeli, zalać 2 litrami zimnej wody, dodać oczyszczone warzywa i papryczkę, gotować powoli przez 2 ? 3 godzin. Przecedzić przez gęste sito, bulion przyprawić.
Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1 godzinę. Cebulę obrać, pokroić i leciutko zrumienić na odrobinie masła. Filet i cebulkę zemleć w maszynce do mięsa, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, przyprawić. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać troszkę dobrej tartej bułki. Z masy formować klopsiki wielkości małego jajka. Bulion rybny doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w plastry marchewkę ugotowaną w bulionie i jeśli ktoś lubi garść jasnych rodzynek sułtańskich. Do tak przygotowanego wywaru dodać klopsiki z łososia, gotować 30 minut. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.

Przepis dodał użytkownik justina222

Zupa rybna Kamczacka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4i2d10
d4i2d10
d4i2d10
d4i2d10
Więcej tematów
d4i2d10