Trwa ładowanie...
d1isndy
07-06-2008 11:54

Parówki zapiekane w naleśnikach

Przepis
3.7
(23 głosy)
Oceń:
d1isndy
Składniki
  • 6 cienkich parówek
  • 6 plastrów szynki
  • bułka tarta
  • kawałek zmrożonego masła
    • 6 naleśników:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
    • sos pomidorowy na bazie beszamelu:
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1-1,5 szklanki mleka (lub mleka ze śmietaną)
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki startego sera
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ostrego ketchupu
  • biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • 1 nieduża cebula
Przepis

1. Naleśniki: mleko mieszamy z mąką i jajem na gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju (naleśnik będzie elastyczny). Smażymy cienkie naleśniki tylko z jednej strony. Z tej ilości ciasta wyjdzie 6-8 naleśników.

2. Każdą paróweczkę zawijamy w plaster szynki i w jeszcze ciepły naleśnik (usmażoną stroną na zewnątrz).

3. Robimy sos beszamelowy do zapiekanek zagęszczony żółtkiem i serem.
Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Cebulkę kroimy w kostkę i surową dodajemy do sosu. Zmięknie podczas zapiekania, ale pozostanie soczysta.

4. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, układamy naleśniki z parówkami i zalewamy resztą sosu. Posypujemy bułką tartą i startym masłem.

5. Zapiekamy w piekarniku, aż bułka tarta zbrązowieje (przez 25-30 minut przy temp. 180-200°C - zależnie od piekarnika i wielkości naczynia, w którym zapiekamy).

6. Serwujemy ze świeżymi warzywami: sałatą lodową, ogórkiem, pomidorem, szczypiorem.

Przepis dodał użytkownik justina222

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1isndy
d1isndy
d1isndy
Więcej tematów
d1isndy