Parówki zapiekane w naleśnikach
- 6 cienkich parówek
- 6 plastrów szynki
- bułka tarta
- kawałek zmrożonego masła
- 6 naleśników:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajo
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- sos pomidorowy na bazie beszamelu:
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżki mąki
- 1-1,5 szklanki mleka (lub mleka ze śmietaną)
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1-2 łyżki startego sera
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ostrego ketchupu
- biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
- 1 nieduża cebula
1. Naleśniki: mleko mieszamy z mąką i jajem na gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju (naleśnik będzie elastyczny). Smażymy cienkie naleśniki tylko z jednej strony. Z tej ilości ciasta wyjdzie 6-8 naleśników.
2. Każdą paróweczkę zawijamy w plaster szynki i w jeszcze ciepły naleśnik (usmażoną stroną na zewnątrz).
3. Robimy sos beszamelowy do zapiekanek zagęszczony żółtkiem i serem.
Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Cebulkę kroimy w kostkę i surową dodajemy do sosu. Zmięknie podczas zapiekania, ale pozostanie soczysta.
4. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, układamy naleśniki z parówkami i zalewamy resztą sosu. Posypujemy bułką tartą i startym masłem.
5. Zapiekamy w piekarniku, aż bułka tarta zbrązowieje (przez 25-30 minut przy temp. 180-200°C - zależnie od piekarnika i wielkości naczynia, w którym zapiekamy).
6. Serwujemy ze świeżymi warzywami: sałatą lodową, ogórkiem, pomidorem, szczypiorem.
Przepis dodał użytkownik justina222
Podziel się opinią
Komentarze