Trwa ładowanie...
d28l2pl
07-06-2008 11:40

Sajgonki po khmersku

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d28l2pl
Składniki
  • 2 szklanki pokrojonej drobno klakazji (kleśnicy)
  • 1 szklanka startej na grubym tarle marchewki
  • 2 szklanki posiekanej kapusty
  • 1 szklanka pokrojonej cebuli
  • 4 ząbki pokrojono drobno czosnku
  • 2 szklanki pokrojonego drobno tofu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 25 kawałków papieru ryżowego (średnicy 25 cm)
  • olej do głębokiego smażenia
Przepis

Klakazję, kapustę, marchew, cebulę i czosnek wymieszać w odpowiednio dużej misce, lekko posolić, a gdy składniki ?puszczą? sok dokładnie go odcisnąć. Dodać tofu i przyprawy, dokładnie wymieszać, odstawić. Do odpowiedniej miseczki wlać letnią przygotowaną wodę, dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Każdy kawałek papieru ryżowego zamoczyć przez około 30 sekund w przygotowanej wodzie, rozkładać na desce, rozłożyć na nim farsz i dokładnie zawinąć. W rondlu rozgrzać olej i smażyć przygotowane sajgonki do momentu uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z oleju odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby obsączyć sajgonki z nadmiaru tłuszczu.

Przepis dodał użytkownik justina222

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d28l2pl
d28l2pl
d28l2pl
Więcej tematów
d28l2pl