Trwa ładowanie...
d1glhbk
05-10-2021 11:26

Kruche rogaliki z jabłkami. Słodka przekąska w kilka chwil

Przepis

Kruche rogaliki z jabłkami są tak pyszne, że nie oprze się im żaden łasuch. Doskonale smakują, kiedy są jeszcze ciepłe z filiżanką ulubionej herbaty lub kawy. Jednak na drugi dzień również będą smaczne.

d1glhbk
3.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©MartaSzloser - stock.adobe.com
Składniki
  • 2 jajka
  • 0,5 kostki smalcu
  • 1 czubata łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • mąki do wgniecenia
  • 6-8 jabłek
  • wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa
Przepis
  • Jabłka pokroić, włożyć do miseczki, zasypać cukrem waniliowym.
  • Jajka, smalec (musi być miękki), proszek do pieczenia i cukier zagnieść, dodawać stopniowo mąkę i zagnieść ciasto, tak, by nie kleiło się do rąk.
  • Część ciasta odkroić, rozwałkować na średnią grubość, wyciąć prostokąty - na każdym ułożyć kawałek jabłka, zawinąć w dowolny sposób, dokładnie zakleić
  • "Rogaliki" układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w 150 stopniach C, sprawdzając co jakiś czas twardość i zarumienienie, po ok. 30 min. wyłączyć przełożyć na paterę, polać gorącą czekoladą i od razu posypać wiórkami.
  • Można podawać na gorąco i na zimno.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kruche rogaliki z jabłkami. Słodka przekąska w kilka chwil
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1glhbk
d1glhbk
d1glhbk
d1glhbk
Więcej tematów
d1glhbk