Tort Mokka
- gotowy jasny spód tortowy
- Krem:
- 80 g cukru
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 4 żółtka
- 1/2 l mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 250 g miękkiego masła
- 80 g cukru pudru
- Nadzienie:
- 1 puszka mandarynek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka likieru pomarańczowego
- 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Dekoracja:
- 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich
Spód dwukrotnie przekroić w poziomie. Dokładnie utrzeć 40 g cukru, budyń, żółtka i 1/8 l mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Wlać przygotowaną wcześniej mieszankę budyniową i mieszać tak długo trzepaczką aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Kawę rozmieszać z 1 łyżką gorącej wody i dolać do budyniu. Przykryć i odstawić do stygnięcia, kilkakrotnie przemieszać. Miękkie masło utrzeć na pienistą masę dodając stopniowo cukier puder, a później małymi porcjami masę kawową. Ubitą na krem masę wstawić do lodówki. Mandarynki odsączyć, sok zachować. 12 cząstek mandarynki odłożyć na bibułę kuchenną. Sok zagotować z cukrem i likierem pomarańczowym, zagęścić rozprowadzoną mąką ziemniaczaną. Następnie dodać mandarynki i ostudzić. Dolną część ciasta niezbyt grubo posmarować kremem, na wierzchu ułożyć "związane" mąką ziemniaczaną mandarynki. Przykryć drugą częścią ciasta i również posmarować go kremem. Przykryć trzecią warstwą. Tort dookoła posmarować kremem. Resztę kremu nałożyć do szprycy z
końcówką gwiazdki i na brzegu wierzchu wycisnąć różyczkę. Na każdej z nich nałożyć cząstkę mandarynki. Posiekanymi orzechami posypać bok tortu lekko je dociskając.
Przepis dodał użytkownik bozena.kowalewska6
Podziel się opinią
Komentarze