Trwa ładowanie...
d21e6if
02-06-2008 21:31

Tort Mokka

Przepis
3.7
(3 głosy)
Oceń:
d21e6if
Składniki
  • gotowy jasny spód tortowy
  • Krem:
  • 80 g cukru
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1/2 l mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 250 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • Nadzienie:
  • 1 puszka mandarynek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Dekoracja:
  • 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich
Przepis

Spód dwukrotnie przekroić w poziomie. Dokładnie utrzeć 40 g cukru, budyń, żółtka i 1/8 l mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Wlać przygotowaną wcześniej mieszankę budyniową i mieszać tak długo trzepaczką aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Kawę rozmieszać z 1 łyżką gorącej wody i dolać do budyniu. Przykryć i odstawić do stygnięcia, kilkakrotnie przemieszać. Miękkie masło utrzeć na pienistą masę dodając stopniowo cukier puder, a później małymi porcjami masę kawową. Ubitą na krem masę wstawić do lodówki. Mandarynki odsączyć, sok zachować. 12 cząstek mandarynki odłożyć na bibułę kuchenną. Sok zagotować z cukrem i likierem pomarańczowym, zagęścić rozprowadzoną mąką ziemniaczaną. Następnie dodać mandarynki i ostudzić. Dolną część ciasta niezbyt grubo posmarować kremem, na wierzchu ułożyć "związane" mąką ziemniaczaną mandarynki. Przykryć drugą częścią ciasta i również posmarować go kremem. Przykryć trzecią warstwą. Tort dookoła posmarować kremem. Resztę kremu nałożyć do szprycy z
końcówką gwiazdki i na brzegu wierzchu wycisnąć różyczkę. Na każdej z nich nałożyć cząstkę mandarynki. Posiekanymi orzechami posypać bok tortu lekko je dociskając.

Przepis dodał użytkownik bozena.kowalewska6

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21e6if
d21e6if
d21e6if
Więcej tematów
d21e6if