Rosół z roladką drobiową
- 4 0soby
- - porcja rosołowa(szkielet z kurczaka) 1szt
- - włoszczyzna 1 pęczek albo 0,4kg w paskach
- - cebula 1szt
- - jajo
- - pierś z kurczaka 0,2kg
- - świeża bazylia
- - ziele angielskie
- - liść laurowy
- - sól, pieprz
Do garnka wlewamy zimną wodę i wrzucamy porcje rosołową, włoszczyznę, liść laurowy i z 4ziarenka ziela ang. Wstawiamy na ogień.
Cebule opalamy nad palnikiem, a gdy przypali sie troszkę dodajemy ją do wywaru. Całość solimy. pieprzymy i przykrywamy.
Gdy rosół nam sie gotuje zajmiemy się roladką...
Pierś cieniutko rozbijamy, solimy i pieprzymy. Następnie kładziemy na niej liście bazyli tak aby przykryć ją. Teraz delikatnie rolujemy ja i zawijamy folią spożywczą. wstawiamy do garnka z gotującą sie wodą na ok 15 min po czym ostudzamy.
Rosół zdejmujemy z gazu i przecedzamy. Gdy będzie letni dodajemy do niego ubite białko z jaja aby go sklarować.
Teraz musimy go jeszcze raz zagotować i ponownie przecedzić.
Naszą roladkę tniemy w plasterki o grubości ok 2cm i wrzucamy do talerza. Całość zalewamy naszym pysznym rosołkiem.
Przepis dodał użytkownik Caterer
Podziel się opinią
Komentarze