Trwa ładowanie...
d1tipwr
03-01-2017 20:16

Tarta twarogowa z marchewką

Przepis
4.0
(14 głosów)
Oceń:
d1tipwr
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Składniki
  • 200 g mąki
  • 160 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do formy (wykorzystane masło klarowane)
  • sól do smaku
  • Nadzienie:
  • 200 g twarogu
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany kwaśnej
  • 100 ml śmietany słodkiej (18 lub 30 proc.)
  • 400 g marchewki
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Robimy ciasto:

Masło kroimy w kostkę i mieszamy w misce z mąką oraz solą za pomocą miksera. Kiedy powstaną okruchy, dodajemy jajko i śmietanę. Miksujemy, aż ciasto zacznie się zbijać w jedną całość. Wyjmujemy ciasto z miksera i zagniatamy w kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut (jeśli włożymy je na dłużej, to ciasto będzie twarde i ciężko je będzie rozwałkować).

W tym czasie wrzucamy zmrożoną marchewkę do osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok. 3 minuty. Osączamy dobrze na sicie.

Robimy nadzienie:

Twaróg mielimy tak, aby nie było grudek. Mieszamy za pomocą miksera ze śmietanami i jajkami na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy cienko na wysypanej mąką stolnicy, a następnie przekładamy (na wałku) do natłuszczonej tortownicy i wyklejamy razem z brzegiem. Spód nakłuwamy widelcem i wykładamy wymieszaną z marchewką masę twarogową.

Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wierzch tortownicy przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Tarta twarogowa z marchewką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1tipwr
d1tipwr
d1tipwr
d1tipwr
Więcej tematów
d1tipwr