Trwa ładowanie...
d1dlely
01-10-2021 08:43

Zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym

Przepis

Dynia to bez wątpienia królowa jesiennych obiadów. Nadaje się do placuszków, gulaszy, makaronów, risotto. Możemy ją dodać do ciasta. Dynia jest tez świetną bazą rozgrzewających i aromatycznych zup. W połączeniu z mleczkiem kokosowym i imbirem smakuje doskonale.

d1dlely
2.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©valya82 - stock.adobe.com
Składniki
  • 500 g dyni (obranej lub dyni hokkaido ze skórką)
  • 250 g obranych ziemniaków
  • 150 g marchewki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku (najlepiej takiej bez glutaminianu sodu)
  • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka świeżego startego korzenia imbiru
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego lub gorącej wody
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego.

Do podania:

  • słodka śmietanka
  • ugrillowane na patelni pomidorki
  • natka pietruszki
Przepis
  • Obraną dynię lub dynię hokkaido ze skórą kroimy w kostkę.Obrane ziemniaki i marchewkę również kroimy w kostkę.
  • W garnku na oleju kokosowym szklimy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy dynię, ziemniaki, marchewkę oraz doprawiamy solą i smażymy co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  • Dodajemy kurkumę, paprykę, curry, starty imbir i wlewamy gorący bulion lub wodę. Zupę przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
  • Całość miksujemy blenderem i dodajemy mleko kokosowe. Zupę możemy udekorować pomidorkami, kleksami śmietanki i posiekaną natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1dlely
d1dlely
d1dlely
d1dlely
Więcej tematów
d1dlely