Trwa ładowanie...
d4ap1tr
20-10-2016 09:42

Zupa z czerwonej soczewicy

Przepis
3.8
(14 głosów)
Oceń:
d4ap1tr
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Składniki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • świeże zioła: mięta, koper
  • przyprawy: imbir, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
Przepis

Pomidory obierz ze skórki, pokrój w cząstki lub kostkę. Cebulę posiekaj.

Wrzuć cebulę na rozgrzaną oliwę, smaż przez kilka minut, kolejno
dodawaj czosnek, soczewicę i pomidory. Po około 10 minutach
dolej wodę i dopraw do smaku.

Gotuj, aż soczewica będzie miękka, ale uważaj, żeby się nie rozgotowała. Zupę podaj bez dodatków.

Można także włożyć do niej przed rozlaniem ma talerze
1-2 gwiazdki anyżu. Dzięki temu zyska przyjemną orzeźwiającą
nutę, a anyż dodatkowo ułatwi trawienie soczewicy.

Przepis poleca Urszula Mijakoska i Monika Stachura

Zupa z czerwonej soczewicy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ap1tr
d4ap1tr
d4ap1tr
d4ap1tr
Więcej tematów
d4ap1tr