Trwa ładowanie...
d18giz6
30-11-2022 08:53

Budyniowe naleśniki. Bajeczny smak, prosty przepis

Przepis

Mamy dla was świetny przepis na naleśniki budyniowe o smaku waniliowym. Są banalnie proste w przygotowaniu, świetnie komponują się z kremowym twarożkiem, dżemem, miodem czy sezonowymi owocami. Spróbujcie koniecznie!

d18giz6
3.3
(89 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Julija Sapic
Składniki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta + odrobina oleju do smażenia
  • 400 ml mleka 1,5 proc.
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (2×40 g)
  • 80 g mąki pszennej
  • Do podania: ulubiony dżem, cukier puder.
Przepis
  • Jajka wbijamy do większej miski i miksujemy z 3 łyżkami cukru oraz szczyptą soli.
  • Następnie, cały czas miksując, wlewamy mleko, 2 łyżki oleju oraz wsypujemy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę pszenną. Miksujemy do dokładnego połączenia - ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  • Gotowe podajemy z ulubionym dżemem. Można oprószyć je cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Budyniowe naleśniki. Bajeczny smak, prosty przepis
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18giz6
d18giz6
d18giz6
d18giz6
Więcej tematów
d18giz6