Trwa ładowanie...
d2h7pda
12-10-2016 08:15

Zupa chrzanowa

Przepis

Zupa chrzanowa często gości na wielkanocnych stołach Polaków. Jej wyrazisty, ostry smak sprawia, że jest świetnym dodatkiem do łagodnych wiosennych potraw. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, że Twoja Wielkanoc może być jeszcze pyszniejsza.

d2h7pda
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Getty Images
Źródło: Getty Images
Składniki
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 dymka
  • 200g ziemniaków
  • 1 i 1/2 dużego korzenia
  • chrzanu
  • 2 łyżki chrzanu ze słoika
  • przyprawy: pieprz, sól
  • uprażone orzechy włoskie
Przepis

1. Dymkę pokrój w talarki. Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w kostkę, chrzan zetrzyj na tarce.

2. W garnku rozgrzej masło, dodaj dymkę i ziemniaki. Duś na wolnym ogniu około 5 minut.

3. Włóż warzywa do bulionu, dodaj starty chrzan, doprowadź zupę
do wrzenia, potem gotuj pod przykrycie na wolnym ogniu około 30 minut. Na koniec dodaj chrzan ze słoika i zagotuj.

4. Podawaj z koperkiem i uprażonymi orzechami.

Przepis poleca Urszula Mijakoska i Monika Stachura

Zupa chrzanowa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2h7pda
d2h7pda
d2h7pda
d2h7pda
Więcej tematów
d2h7pda