Trwa ładowanie...
d40q3kc
17-07-2016 11:18

Domowy krem chałwowy

Przepis
3.8
(10 głosów)
Oceń:
d40q3kc
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Składniki
  • 50 g chałwy waniliowej
  • 200 g sera białego
  • 40 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 orzeszków ziemnych niesolonych do posypania
Przepis

Oddzielić białko od żółtka - białko ubić na sztywną pianę, a żółtko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy z żółtkiem dodać zmielony twaróg, miękkie masło oraz mąkę i pokruszona chałwę. Wszystko wstawić do kąpieli wodnej i podgrzewać, aż masa uzyska temperaturę około 75 stopni C. Po przestudzeniu masę połączyć z pianą z białek.
Deser przełożyć do miseczek, udekorować posiekanymi orzeszkami - można użyć również kawałków białej czekolady lub rodzynek. Przed podaniem wstawić do lodówki na ok. godzinę.

Domowy krem chałwowy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40q3kc
d40q3kc
d40q3kc
d40q3kc
Więcej tematów
d40q3kc