Trwa ładowanie...
dns5dln
15-07-2016 19:59

Blok podwójnie czekoladowy

Przepis
4.2
(18 głosów)
Oceń:
dns5dln
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-5

Okazja:
Składniki
  • 1 paczka mleka w proszku pełnego
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g herbatników
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • posiekana czekolada mleczna
  • Dodatki wedle uznania: garść dowolnych orzechów lub mix bakalii
Przepis

Ten przepis wraca jak bumerang, ale trudno się dziwić, bo smakuje wybornie i to jeden z klasyków słodkości PRL. Z małymi urozmaiceniami będzie wyjątkowy.

W garnku podgrzać wodę, cukier i margarynę. Gdy się zagotują, zdjąć z palnika i wsypać mleko w proszku. Energicznie wymieszać do połączenia składników. Wsypać kakao, a następnie wymieszać i dodać pokruszone herbatniki, bakalie, posiekaną czekoladę itp. Doskonale sprawdzą się też: skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, wiśnie.

Blok czekoladowy wlać do keksówki, przestudzić, a następnie włożyć na kilka godzin do lodówki. Podawać w formie grubszych plastrów.

Blok podwójnie czekoladowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dns5dln
dns5dln
dns5dln
dns5dln
Więcej tematów
dns5dln