Trwa ładowanie...
d46giz1
18-06-2016 18:18

Smażone lody w migdałowej panierce

Przepis
3.5
(2 głosy)
Oceń:
d46giz1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Składniki
  • 4 duże gałki lodów waniliowym lub śmietankowych
  • 2 szklanki mieszanki wiórków kokosowych, posiekanych migdałów i pokruszonych herbatników
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • polewa czekoladowa do podania
Przepis

Gałki lodów uformować w kształtne kule i ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Włożyć do zamrażalnika na minimum 2 godziny. W misce wymieszać połowę mieszanki wiórków, migdałów i herbatników z syropem klonowym. Masą oblepić kulki i mrozić kolejną godzinę.

Jajka rozbełtać i lekko ubić z cukrem. Zamoczyć lody w jajku, a następnie jeszcze raz w suchej mieszance. Mrozić przez dwie godziny.

W głębokim rondelku rozgrzać olej do temperatury 200 stopni C. Opanierowane gałki lodów smażyć osobno, przez niecałą 1 minutę, aż panierka będzie złota. Podawać natychmiast z polewą czekoladową.

Smażone lody w migdałowej panierce
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d46giz1
d46giz1
d46giz1
d46giz1
Więcej tematów
d46giz1