Trwa ładowanie...
d1smak7
05-06-2016 09:29

Keks z lodów śmietankowych

Przepis

Głównym składnikiem tego keksu są... lody. Jest to więc idealne ciasto dla zapracowanych, ponieważ przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę.

d1smak7
3.9
(47 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 1 litr lodów śmietankowych lub waniliowych
  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kandyzowane skórki cytrusowe
  • Lukier:
  • 170 g cukru pudru
  • 30 ml gorącej wody
Przepis

Jest to keks dla leniwych, gdyż jest zrobiony z… lodów. Lody potrzebne do przyrządzenia ciasta powinny być wysokiej jakości, zawierać śmietankę i jajka. W tym przepisie obowiązuje zasada "im lepsze lody, tym lepsze ciasto".

Lody wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut, aby się częściowo rozpuściły. Wkładamy je do dużej miski, mieszamy za pomocą miksera, aż utworzą jednolitą masę, a następnie dodajemy porcjami mąkę. Wcześniej należy ją dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jeżeli mikser będzie miał trudność z wyrobieniem ciasta na jednolitą masę, wtedy trzeba sięgnąć po łyżkę lub łopatkę. Dodajemy kandyzowane skórki i mieszamy. Masę wykładamy do dużej keksówki. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 40 minut.

Cukier puder mieszamy z gorącą wodą, powstałym w ten sposób lukrem polewamy gorące jeszcze ciasto.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Keks z lodów śmietankowych
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1smak7
d1smak7
d1smak7
d1smak7
Więcej tematów
d1smak7