Trwa ładowanie...
d4epia0
01-06-2016 18:03

Placuszki z liśćmi rzodkiewki

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d4epia0
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
Składniki
  • liście z 30 rzodkiewek
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • ok. 100 ml wody
  • 50 g parmezanu
    • Sałata:
  • 2 gruszki
  • 30 g kolendry
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub miodu
  • Sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przepis

Roztrzepujemy jajka z wodą, powoli dodajemy mąkę i parmezan, mieszamy na jednolitą masę. Blanszujemy liście rzodkiewki we wrzątku przez 30 sekund, potem wrzucamy je do kąpieli
w lodzie. Odciskamy, kroimy i dodajemy do masy. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy, na którą później wykładamy łyżką małe porcje ciasta. Smażymy przez kilka minut i wykładamy na papier kuchenny. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na niewielkiej ilości oliwy aż do zrumienienia.

Obieramy gruszkę i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, oliwą z oliwek, żeby nie sczerniała, doprawiamy octem balsamicznym lub miodem. Kolendrę siekamy
i dodajemy do sałatki.

Przepis poleca Marco Ghia szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Przepis poleca Marco Ghia

Placuszki z liśćmi rzodkiewki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4epia0
d4epia0
d4epia0
d4epia0
Więcej tematów
d4epia0