26-05-2008 22:16
Krewetkowe trójkąty z sezamem i sosem chili
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- 115 g ugotowanych krewetek, obranych ze skorupek
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki roztrzepanego jajka
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- kilka kropel sosu sojowego
- 3 kromki białego pieczywa tostowego
- 2 łyżki ziaren sezamowych
- Sos do zamaczania
- 1 cm drobno posiekanego świeżego imbiru
- 2 łyżki pikantnego sosu chili
- sok z połówki cytryny
Przepis
- Krewetki, czosnek, olej, jajka i sos sojowy zmiksować na jednolitą masę. Można ewentualnie utrzeć krewetki w moździerzu, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Pieczywo posmarować z jednej strony masą z krewetek i pokropić sosem sojowym. Delikatnie odkroić skórkę i przekroić kromki na trójkąty (2 z każdej kromki). Sos: zmieszać dokładnie wszystkie składniki i odstawić.
- Na patelni, na podgrzanym na średnim ogniu głębokim oleju (2,5 cm), smażyć krewetkowe trójkąty 4?5 minut, na zloty kolor, posmarowaną częścią do dołu. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem.
Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.