Trwa ładowanie...
d1fcwyt
26-05-2008 22:16

Krewetkowe trójkąty z sezamem i sosem chili

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1fcwyt
Składniki
    • 115 g ugotowanych krewetek, obranych ze skorupek
    • 1 posiekany ząbek czosnku
    • 2 łyżki roztrzepanego jajka
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
    • kilka kropel sosu sojowego
    • 3 kromki białego pieczywa tostowego
    • 2 łyżki ziaren sezamowych
    • Sos do zamaczania
      • 1 cm drobno posiekanego świeżego imbiru
    • 2 łyżki pikantnego sosu chili
    • sok z połówki cytryny
Przepis
  • Krewetki, czosnek, olej, jajka i sos sojowy zmiksować na jednolitą masę. Można ewentualnie utrzeć krewetki w moździerzu, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Pieczywo posmarować z jednej strony masą z krewetek i pokropić sosem sojowym. Delikatnie odkroić skórkę i przekroić kromki na trójkąty (2 z każdej kromki). Sos: zmieszać dokładnie wszystkie składniki i odstawić.
  • Na patelni, na podgrzanym na średnim ogniu głębokim oleju (2,5 cm), smażyć krewetkowe trójkąty 4?5 minut, na zloty kolor, posmarowaną częścią do dołu. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem.

Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1fcwyt
d1fcwyt
d1fcwyt
Więcej tematów
d1fcwyt