Trwa ładowanie...
d2ysnk7
26-05-2008 22:04

Rolada czakoladowa

Przepis
3.0
(1 głos)
Oceń:
d2ysnk7
Składniki
    • 5 rozdzielonych jajek
    • 1/4 szklanki cukru pudru
    • 3/4 szklanki roztopionej, ostudzonej gorzkiej czekolady
    • 2 łyżki mąki przesianej i wymieszanej z 2 łyżkami kakao
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Krem czekoladowy
      • 1/2 szklanki gorzkiej czekolady
    • 2/3 szklanki tłustej śmietany
Przepis
  • 1. Włożyć żółtka do miski, wsypać cukier.
  • Ucierać, aż mieszanina zrobi się gęsta i biała.
  • Mieszając, dodać czekoladę i mieszaninę mączną.
  • 2. Dodać białka ubite na sztywną pianę.
  • Wylać ciasto na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 25 x 30 cm i piec 12-15 minut.
  • Przewrócić na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem i zwijać od krótszego boku.
  • Odstawić do wystygnięcia.
  • 3. Aby zrobić masę, włożyć czekoladę do małego rondla, dodać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się stopi. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimną masę przełożyć do miski, miskę postawić na lodzie. Ucierać do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
  • 4. Rozwinąć ciasto, posmarować masą i zwinąć z powrotem.
  • Podawać pokrojone w plastry.

Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ysnk7
d2ysnk7
d2ysnk7
Więcej tematów
d2ysnk7