26-05-2008 22:04
Rolada czakoladowa
Przepis
3.0
(1 głos)
Oceń:
Składniki
- 5 rozdzielonych jajek
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki roztopionej, ostudzonej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mąki przesianej i wymieszanej z 2 łyżkami kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem czekoladowy
- 1/2 szklanki gorzkiej czekolady
- 2/3 szklanki tłustej śmietany
Przepis
- 1. Włożyć żółtka do miski, wsypać cukier.
- Ucierać, aż mieszanina zrobi się gęsta i biała.
- Mieszając, dodać czekoladę i mieszaninę mączną.
- 2. Dodać białka ubite na sztywną pianę.
- Wylać ciasto na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 25 x 30 cm i piec 12-15 minut.
- Przewrócić na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem i zwijać od krótszego boku.
- Odstawić do wystygnięcia.
- 3. Aby zrobić masę, włożyć czekoladę do małego rondla, dodać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się stopi. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimną masę przełożyć do miski, miskę postawić na lodzie. Ucierać do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
- 4. Rozwinąć ciasto, posmarować masą i zwinąć z powrotem.
- Podawać pokrojone w plastry.
Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.