Trwa ładowanie...
d4amvkx
07-04-2016 11:29

Kluski śląskie z mięsnym sosem madziarów

Przepis
1.0
(1 głos)
Oceń:
d4amvkx
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • ziemniaki 1 kg
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • ½ kg mięsa gotowanego (może być z rosołu)
  • cebula - 1 duża szt.
  • sos madziarów (np. Folwark) – 3 łyżki
  • sól/pieprz
Przepis

1. Ciasto:Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić, ugnieść i wyrównać w misce. Podzielić na ćwiartki. Jedną część ziemniaków wyjąć, przełożyć na pozostałe ziemniaki a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle ile było ziemniaków). Dodać jajko i zagnieść ciasto. 2.Farsz mięsny:ugotowane mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę i doprawić sosem madziarów. Następnie doprawić solą i ew. pieprzem. Z mięsa uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Z ciasta odrywać kawałki wielkości jaja kurzego, formować w ręku placuszki , nakładać na środek farsz mięsny, oblepić i uformować okrągłe kluski (jak knedle). Gotować w posolonej wodzie (do wypłynięcia).Podawać gorące z podrumienioną cebulą lub z dowolnym sosem. Kluski można mrozić, odgrzewać w gotującej wodzie.

Przepis dodał użytkownik Kobi

Kluski śląskie z mięsnym sosem madziarów
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4amvkx
d4amvkx
d4amvkx
d4amvkx
Więcej tematów
d4amvkx