Trwa ładowanie...
d2br7kg
26-05-2008 21:49

Flan kokosowy

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2br7kg
Składniki
    • 2 szklanki cukru
    • 1 szklanka gorącej wody
    • 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
    • 1 szklanka zwykłego mleka
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przepis

Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Przygotuj karmel: szklankę cukru wsyp do rondelka o grubym dnie, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się stopi i nabierze brązowego koloru. Wlej gorącą wodę, nie przerywając przy tym mieszania (uważaj, bo łatwo się oparzyć wrzącym karmelem). Gotuj, co jakiś czas mieszając, aż karmel rozpuści się w wodzie (około 2 minut). Przygotowany sos wlej do 4 foremek. Przygotuj krem: wymieszaj w rondelku mleko kokosowe ze zwykłym, dodaj resztę cukru i podgrzewaj, mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia. W misce ubij na puszystą masę jajka z olejkiem waniliowym. Powolutku wlewaj gorące mleko do masy jajecznej, cały czas energicznie ubijając. Gotową masę przecedź przez sitko do miski, a następnie wlej do foremek z zastudzonym karmelem. Blachę wyłóż dwiema warstwami papierowych ręczników, ustaw na niej foremki i wlej tyle wody, aby sięgała do połowy ich wysokości. Piecz 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Możesz zrobić próbę: jeśli na
nożu, który wsuniesz w krem, nie będzie już śladów masy, możesz wyjmować flan z piekarnika. Pamiętaj: w czasie pieczenia nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika, bo deser się nie uda. Miseczki z gotowym flanem wstaw do zimnej kąpieli wodnej. Gdy krem całkowicie wystygnie, okrój go szerokim nożem, odwróć miseczki dnem do góry i wyłóż deser na talerz. Możesz podawać z lodami lub bitą śmietaną.

Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2br7kg
d2br7kg
d2br7kg
Więcej tematów
d2br7kg