Trwa ładowanie...
d44xeep
07-03-2016 08:01

Zapiekana ryba po podhalańsku

Przepis

Jak mawiają najstarsi górale, przygotowana w ten sposób ryba, stanie się przebojem twojego świątecznego menu. Wypróbuj ten przepis, a rodzina zgotuje ci owację na stojąco.

d44xeep
3.6
(31 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 600 g filetów z białej ryby, np. dorsza
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 2 duże ziemniaki
  • 50 g suszonej śliwki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml soku pomidorowego
  • sól ziołowa, tymianek i pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka mąki
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 2 cebule
Przepis

Obrane ze skóry filety pokrój na średniej wielkości kawałki i polej sokiem z cytryny. Rybę przypraw do smaku solą, tymiankiem i pieprzem, a następnie obtocz w mące.

Tak przygotowane kawałki ryby usmaż na mocno rozgrzanym oleju. W tym czasie suszone śliwki zalej wodą i odstaw, by namokły.

Obierz, umyj i pokrój warzywa - marchew i ziemniaki w talarki, cebulę w piórka, a seler w kostkę. Namoczone śliwki odsącz i również pokrój. Wszystkie warzywa podsmaż na oleju i odrobinie masła, chwilę duś je do miękkości, ale pilnuj, by ciągle były jędrne i nie rozpadły się. Pod koniec dodaj też śliwki.

W naczyniu żaroodpornym ułóż duszone warzywa, a na nich smażoną rybę. Przygotuj zalewę do zapiekanki. Połącz śmietanę z sokiem pomidorowym i przypraw czosnkiem. Dokładnie wymieszaj, a następnie wylej na warzywa i rybę.

Naczynie wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut. Przed podaniem danie posyp zieleniną, np. posiekaną pietruszką lub koperkiem.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Zapiekana ryba po podhalańsku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d44xeep
d44xeep
d44xeep
d44xeep
Więcej tematów
d44xeep