Trwa ładowanie...
d2oo1ng
07-08-2020 10:26

Szybki obiad na lato. Bez stania przy garach i zmywania

Przepis

Lato nie będzie trwało wiecznie, dlatego korzystajmy jak najczęściej z jego dobrodziejstw. To właśnie teraz możemy cieszyć się świeżymi i pysznymi warzywami. Bardzo dobrym pomysłem na szybki, letni obiad są faszerowane warzywa. Faszerowana cukinia to klasyka gatunku.

d2oo1ng
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Pixabay.com
Źródło: Pixabay.com
Składniki
  • 2 cukinie
  • 4 pomidory
  • papryka
  • 4 cebule dymki
  • 20 dag miękkiej fety
  • 2 jajka

Dodatki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • tymianek
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
Przepis
  • Cukinie umyć, odciąć końce, przekroić wzdłuż na połówki, a potem w poprzek na ćwiartki. Wydrążyć część miąższu, pozostawiając przy ściankach 1 cm.
  • Łódeczki posmarować czosnkiem i oliwą, skropić sokiem z cytryny, oprószyć tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Wydrążony miąższ cukinii oraz oczyszczoną z pestek paprykę pokroić w kostkę.
  • Cebulę posiekać, pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
  • Warzywa podsmażyć na maśle. Wlać roztrzepane jajka, dodać pokrojoną w kostkę fetę, sól i pieprz do smaku.
  • Łódeczki z cukinii napełnić farszem. Ułożyć na blasze, zapiekać na 15 minut w temp. 200 stopni C.
  • Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Przepis dodał użytkownik sandrab88

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szybki obiad na lato. Bez stania przy garach i zmywania
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2oo1ng
d2oo1ng
d2oo1ng
d2oo1ng
Więcej tematów
d2oo1ng