Trwa ładowanie...
d4h0mmd
24-02-2016 12:07

Ziemniaki gratin

Przepis

Zapiekanka sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie np. na kolację lub jako dodatek do pieczonej ryby czy mięsa. Świetnie będzie również smakować w towarzystwie lekkie sałatki, klasyczny przepis można zmodyfikować, dodając do ziemniaków podsmażony boczek, szynkę, cebulę, szparagi, cukinię czy inne gatunki sera.

d4h0mmd
3.5
(51 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 ml mleka
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Połowę wykładamy do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i rozgniecionym czosnkiem. Układamy drugą warstwę ziemniaków. Zalewamy mlekiem wymieszanym ze śmietaną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 60 minut.

Ziemniaki gratin
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h0mmd
d4h0mmd
d4h0mmd
d4h0mmd
Więcej tematów
d4h0mmd