Trwa ładowanie...
d1znt9c
03-02-2016 11:34

Waniliowe oponki z cukrem pudrem

Przepis
3.8
(22 głosy)
Oceń:
d1znt9c
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 500 g mąki pszennej + garść do oprószenia stolnicy/blatu
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g miękkiego masła
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 ml czystej wódki
  • 1 laska wanilii
  • cukier puder do dekoracji
  • ok. 500 g smalcu do smażenia
Przepis

Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać 3 łyżkami ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Gęsty zaczyn przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować. Po okołu 20 minutach powinien podwoić swoją objętość.

Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, rozbełtane jajko, wydrążone z laski wanilii ziarenka, wódkę i pozostałą część ciepłego mleka. Zamieszać, a następnie dodać zaczyn i masło. Ciasto wyrabiać przez 10-15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Stolnicę lub blat oprószyć mąką, zagnieść ciasto i rozwałkować. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wycinać krążki, a następnie w każdym zrobić mniejsze dziurki wykorzystując np. kieliszek. Ciasto ułożyć na płaskiej powierzchni na 20 minut.

W większym rondelku z grubszym dnem rozgrzać smalec, a gdy się rozgrzeje nakładać partiami oponki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe wykładać na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Udekorować cukrem pudrem i podawać.

Z podanych proporcji składników powinno wyjść 16 oponek. Jedna ma ok. 290 kcal. Oponki doskonale smakują również polane lukrem z dodatkiem skórki cytrynowej.

Przepis poleca Magdalena Pomorska

Waniliowe oponki z cukrem pudrem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1znt9c
d1znt9c
d1znt9c
d1znt9c
Więcej tematów
d1znt9c