Trwa ładowanie...
d4a3a95
27-01-2016 20:30

Calzone z warzywnym nadzieniem

Przepis
3.8
(17 głosów)
Oceń:
d4a3a95
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
  • Nadzienie:
  • 1 mała cukinia
  • 2 duże pomidory bez skórki
  • 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 0,5 kubeczka czarnych oliwek
  • szklanka startego żółtego sera, najlepiej cheddar
  • 1 ząbek czosnku
  • suszone oregano i bazylia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek z cebulą. Dodajemy pieczarki, cukinię i pomidory. Smażymy, aż część wody wyparuje. Dodajemy oliwki, przyprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zabieramy się za przygotowanie ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże. Dolewamy mleko i oliwę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich wałkujemy na niewielki placek. Na środek nakładamy nadzienie, posypujemy startym serem. Brzegi smarujemy wodą lub jajkiem i sklejamy tak, by powstał pieróg. Smarujemy z wierzchu jajkiem, układamy na blasze i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Calzone z warzywnym nadzieniem
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4a3a95
d4a3a95
d4a3a95
d4a3a95
Więcej tematów
d4a3a95