Trwa ładowanie...
d2s3og7
19-01-2016 08:29

Sernik na marchewkowym spodzie

Przepis
3.6
(43 głosy)
Oceń:
d2s3og7
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Składniki
  • Spód:
  • 150 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 płaska łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 150 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 2 plastry ananasa
  • 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru
  • 100 ml oleju (wykorzystany olej kokosowy).
  • Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 0,5 kg mascarpone
  • 2 szklanki cukru (sernik nie będzie bardzo słodki)
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 7 jajek
  • 2 żółtka
  • 70 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc.
  • 1/2 szklanki rodzynek
Przepis

Robimy spód:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, przyprawę piernikową, sodę, proszek do pieczenia, odrobinę soli i wszystko mieszamy. Mrożoną marchewkę wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy ok. 2 minuty, przecedzamy i miksujemy na papkę za pomocą blendera (jeśli trzeba odciskamy). Ananasa drobno kroimy i również odciskamy. Orzechy drobno siekamy.Do drugiej miski wkładamy , ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Odstawiamy bez mieszania.
W trzeciej misce ubijamy jajka aż podwoją objętość. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż masa będzie jasna i puszysta. Ciągle ubijając na wysokich obrotach wlewamy cieniutkim i ciągłym strumieniem olej.

Do masy dodajemy zawartość miski z marchewką i mieszamy krótko i delikatnie mikserem lub łyżką do połączenia się składników. Następnie dodajemy zawartość miski z mąką i również łączymy składniki tak, jak poprzednio. Ciasto wykładamy do tortownicy o przekroju 25-27 cm i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C Celsjusza z termoobiegiem (do chwili kiedy patyczek, którym sprawdzamy stan ciasta będzie suchy). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W chwili wykładania masy serowej ciasto może być jeszcze ciepłe.

Robimy masę serową:
Do dużej miski wkładamy ser twarogowy oraz mascarpone. Miksujemy przez około 2 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie wbijamy po jednym jajku miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 sekund. Następnie dodajemy żółtka, śmietankę, proszek budyniowy, cukier i cukier z wanilią. Miksujemy krótko, do połączenia się składników. Masa będzie bardzo rzadka. To norma i nie należy się martwić, że ciasto się nie upiecze.
Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na spód. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika / 165 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut.
Sernik studzimy stopniowo, najpierw uchylając tylko drzwi wyłączonego piekarnika. Wyjmujemy go dopiero po lekkim przestudzeniu. Chłodny sernik wstawiamy na noc do lodówki. Dekorujemy w dowolny sposób, np. cukrem pudrem, gwiazdkami czekoladowymi i złotymi wiórkami.

Sernik na marchewkowym spodzie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2s3og7
d2s3og7
d2s3og7
d2s3og7
Więcej tematów
d2s3og7