zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2008-05-26

Kolorowy deser

meg_f
przepis lubi: 4 osoby 5/5 3 głosy
Składniki
  • 2 galaretki o różnych smakach
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka cukry waniliowego
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • woda
  • jakiś owoc np: arbuz, brzoskwinia, ananas
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Deser będzie się składał z 3 warstw.
PIERWSZA WARSTWA to galaretka ugotowana w 0,4 l wody. Schłodzić, rozlać na 4 pucharki i wstawić do lodówki aż się zetnie.
DRUGA WARSTWA:
żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Jogurt z cukrem pudrem i cukrem waniliowym wymieszać najlepiej mikserem. Cukier puder można przesiać przez sitko, aby nie było grudek. Do żelatyny dolać odrobinę ciepłej wody i ja rozpuścić, a następnie dodać do masy jogurtowej. Żelatynę dodać jak pierwsza warstwa galaretki się zetnie. Masę jogurtową przelać do pucharków na pierwszą warstwę galaretki.
TRZECIA WARSTWA to druga to galaretka ugotowana w 0,4 l wody. Jak biała warstwa się zetnie poukładać na niej owoce pokrojone na małe kawałki lekko je wciskając. Jak galaretka ostygnie zalać nią owoce na białej warstwie.
!! Dla urozmaicenia w każdej warstwie może być inny owoc.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Barszcz czerwony, Kurczak, Placuszki, Rogaliki, Blok czekoladowy, Naleśniki, Śledzie po kaszubsku, Ciasta na zimno, Mięso mielone, Śledzie przepisy, Sałatka gyros, Pierogi, Śledzie w oleju, Dania z ziemniaków, Makowiec, Knedle, Sałatka, Desery, sernik na zimno, Szarlotka