Trwa ładowanie...
d4a3a95
21-12-2015 07:30

Smażony łosoś z wesołą salsą z mango

Przepis
4.5
(2 głosy)
Oceń:
d4a3a95
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 6x220 g fileta z łososia norweskiego ze skórą
  • szczypta płatków chilli do każdego fileta
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek do smażenia
    • Mango salsa:
  • 2 dojrzałe owoce mango
  • 1 czerwona cebula porządnie posiekana
  • czerwone papryczki chilli posiekane bez pestek
  • 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
  • skórka z jednej limonki i sok z 2 limonek
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przepis

Zaczynamy od salsy: owoce mango obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę obieramy i siekamy. Papryczki chili kroimy drobno wraz z pestkami. Kolendrę siekamy. Wszystkie składniki łączymy w misce i odstawiamy, aby smaki "przegryzły się".

Przyprawiamy filety solą i płatkami chilli. Rozgrzewamy dużą patelnię z grubym dnem. Po chwili dodajemy oliwę i smażymy partiami filety - dwie minuty na część bez skóry i trzy minuty na stronę ze skórą. Skórka powinna być przyjemnie chrupiąca.

Rybę zdejmujemy z patelni i wykładamy na talerze. Na wierzch dodajemy przygotowaną wcześniej salsę.

Przepis poleca Bajeczna Akademia Kulinarna Jenny i Rezy

Smażony łosoś z wesołą salsą z mango
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4a3a95
d4a3a95
d4a3a95
d4a3a95
Więcej tematów
d4a3a95