Trwa ładowanie...
d2fy03c
14-12-2015 15:30

Świąteczny pudding chlebowy z suszonymi owocami

Przepis

Pudding chlebowy to klasyczny brytyjski deser. Możemy go przyrzadzić zarówno na śniadanie, jak i na deser. To przepyszne resztkowe danie.

d2fy03c
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Składniki
  • 8 kromek czerstwego białego chleba bez skórki
  • 3 gruszki
  • 3 śliwki
  • 2 figi
  • 2 daktyle
  • 3 śliwki suszone
  • garść rodzynek
  • 3 jaja
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 60g cukru
  • 25g orzechy laskowe
  • 25 g migdały
Przepis

Obieramy gruszki i kroimy na szóstki. Ze śliwek wyjmujemy pestkę i kroimy na cztery. Owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy sok z cytryny, cukier, łyżeczkę masła. Dusimy przez 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy dżem.

Owoce przekładamy do miski, studzimy. Gdy ostygną dodajemy jaja, mleko, cukier, chleb rozdrobniony na kawałki. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na dnie formy do babki piaskowej układamy pokrojone w plasterki suszone owoce i orzechy, a następnie zalewamy masą. Wkładamy do lodówki na godzinę.

Przygotowujemy kąpiel wodną. Do glinianego naczynia do pieczenia o średnicy większej niż foremka, w której mamy pudding wlewamy wodę. Następnie zanurzamy w niej foremkę z ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C przez 45 min.

Serwujemy na ciepło z sosem waniliowym albo bitą śmietaną, albo na zimno z dodatkiem kandyzowanych owoców.

Przepis poleca Grzegorz Łapanowski

Świąteczny pudding chlebowy z suszonymi owocami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2fy03c
d2fy03c
d2fy03c
d2fy03c
Więcej tematów
d2fy03c