Trwa ładowanie...
d12n9ys
12-12-2015 08:31

Ciasto żurawinowe

Przepis
2.6
(32 głosy)
Oceń:
d12n9ys
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Składniki
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 140 g cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 70 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 garść świeżych owoców żurawiny i lukier do dekoracji
Przepis

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny, mleko, roztopione i przestudzone masło, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do czasu, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto przedkładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wystudzeniu polewamy lukrem i dekorujemy świeżą żurawiną.

Ciasto żurawinowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d12n9ys
d12n9ys
d12n9ys
d12n9ys
Więcej tematów
d12n9ys