Trwa ładowanie...
d1glhbk
06-12-2015 19:36

Omlet z ziemniakami, czyli tortilla de patatas

Przepis

Hiszpańska tortilla to nic innego jak omlet z ziemniakami. Jest grubszy od francuskiego i przypieka się go z obu stron. Aby go odwrócić, nakryj patelnię dużym talerzem i odwróć, tak by placek się na nim znalazł. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i umieść na niej omlet surową stroną do dołu. Możesz go również przygotować w piekarniku.

d1glhbk
4.2
(13 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123
Źródło: 123
Składniki
  • 2 jajka
  • 2 ugotowane średnie ziemniaki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kawałek sera gruyère
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • masło lub oliwa z oliwek do smażenia
Przepis

Jajka rozbij widelcem na puszystą masę (omlet będzie tym pulchniejszy, im więcej powietrza "wtłoczymy" ubijając jajka).

Masę jajeczną przypraw solą, pieprzem, następnie dodaj posiekany szczypiorek. Ziemniaki pokrój na kawałki, przysmaż na oliwie lub maśle z pokrojonym drobno czosnkiem i gałązką rozmarynu.

Zalej je masą z jajek, posyp obficie startym serem gruyère, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż cała masa dobrze się zetnie. Omlet podawaj z kwaśną śmietaną.

Omlet z ziemniakami, czyli tortilla de patatas
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1glhbk
d1glhbk
d1glhbk
d1glhbk
Więcej tematów
d1glhbk