Trwa ładowanie...
db047ce
13-09-2022 09:41

Cannelloni nadziewane szpinakiem, zapiekane z serem żółtym

Przepis

Cannelloni ze szpinakiem zapiekane z żółtym serem to smakowite danie kuchni włoskiej, idealne na jesienne dni. Jednak smak nie jest jedyną zaletą tego dania – jest ono także banalnie proste w przygotowaniu. Przekonajcie się sami.

db047ce
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 500 g szpinaku
  • paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g)
  • 200 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
Przepis
  • Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki.
  • Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę śmietany.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce i połowę wymieszać ze szpinakiem. Całość podgrzać i ponownie wymieszać.
  • Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty. Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej.
  • Całość polać resztą śmietany i posypać żółtym serem. Zapiekać ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Cannelloni nadziewane szpinakiem, zapiekane z serem żółtym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
db047ce
db047ce
db047ce
db047ce
Więcej tematów
db047ce