Trwa ładowanie...
d33a6kj
27-11-2015 22:33

Pavlova z figami i kremem z mascarpone

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d33a6kj
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Składniki
  • Beza:
  • 5 białek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta soli
  • Miód i mięta do dekoracji
  • Krem:
  • 125 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 5 dojrzałych fig
Przepis

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna, dodajemy partiami cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodajemy łyżeczkę mąki i octu. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy minimum 23 cm. Wylewamy na niego ubitą pianę i rozprowadzamy silikonową szpatułką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza. Po godzinie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 2,5 godziny. Robimy krem do przełożenia bezy. Schłodzone mascarpone miksujemy z cukrem. Stopniowo dolewamy śmietankę, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Kremem przekładamy bezę. Na wierzchu układamy świeże figi pokrojone w ósemki, polewamy miodem i dekorujemy miętą.

Pavlova z figami i kremem z mascarpone
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33a6kj
d33a6kj
d33a6kj
d33a6kj
Więcej tematów
d33a6kj