Trwa ładowanie...
d1dlely
29-10-2015 13:27

Królik w śmietanie na makaronowych wstążkach

Przepis
3.0
(3 głosy)
Oceń:
d1dlely
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • Składniki:
  • • Międzybrodzki Makaron wstążka – 250 g
  • • Królik – 500 g
  • • Cebula - 2 średnie sztuki
  • • Śmietana słodka 18% - 100 ml
  • • Śmietana kwaśna 18% - 100 ml
  • • Sól, pieprz do smaku
  • • Liść laurowy – 2 szt.
  • • Czosnek – 3 ząbki
  • • Ziele angielskie – 4-5 szt.
  • • Olej – 3 łyżki
  • • Świeży rozmaryn – 2-3 gałązki
Przepis

Wykonanie:1. Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.2. Królika myjemy, porcjujemy, nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.3. Zamarynowane kawałki królika obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną cebulę i chwilę podsmażamy razem z królikiem.4. Całość podlewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem.5. W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany. Następnie hartujemy dolewając gorącego wywaru z królika i wlewamy do mięsa.6. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i podduszamy kilka minut, aby smaki się połączyły.7. Na talerz wykładamy podgrzany makaron, porcję królika, polewamy sosem i dekorujemy gałązką świeżego rozmarynu.Smacznego!

Przepis dodał użytkownik Redaktor

Królik w śmietanie na makaronowych wstążkach
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1dlely
d1dlely
d1dlely
d1dlely
Więcej tematów
d1dlely