Trwa ładowanie...
drneafc
13-01-2021 10:36

Pieczeń wieprzowa z pieczarkami

Przepis

Miękkie i soczyste mięso w aromatycznym sosie. Tak przygotowana karkówka będzie się doskonale komponowała z ziemniaczanym puree i sałatką z kiszonych ogórków. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis.

drneafc
3.9
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg schabu karkowego
  • 30 dag pieczarek
  • cebula
  • strąk marynowanej papryki
  • szklanka bulionu warzywnego
  • szklanka śmietanki

Dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka mąki
  • sok z cytryny
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól
Przepis
  • Mięso natrzeć rozmarynem i roztartym z solą czosnkiem.Obwiązać nicią kuchenną,formując pieczeń.Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
  • Dolać część gorącego bulionu.Dodać posiekaną cebulę i gałązkę tymianku. Dusić pod przykryciem ok. godziny. W trakcie duszenia pieczeń obracać i uzupełniać sos.
  • Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do mięsa razem z pokrojoną w paseczki papryką.
  • Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Dusić pod przykryciem jeszcze 10 min. Pieczeń wyjąć.
  • Do sosu wlać śmietankę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym. Sos zagotować. Pieczeń polać sosem z pieczarkami.

Przepis dodał użytkownik sandrab88

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczeń wieprzowa z pieczarkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
drneafc
drneafc
drneafc
drneafc
Więcej tematów
drneafc