Trwa ładowanie...
d2ysnk7
25-05-2008 10:57

Jabłka z ryżem

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d2ysnk7
Składniki
  • 2 duże jabłka
  • 1 cytryna
  • szczypta wanilii
  • 1/4 torebki ryżu
  • 4-5 łyżek miodu
  • 2 łyżki rozgniecionych płatków migdałów
  • 100 ml śmietany kremówki
  • cynamon
Przepis

1. Jabłka umyć, przekroić na pół, obrać i wykroić gniazda
2. cytrynę umyć, zetrzeć skórę i wycisnąć sok
3. Do rondla wlać około 1,5 szklanki wody, sok z cytryny, włożyć startą skórkę cytryny i wanilię.
4. Jabłka włożyć do rondla przekrojoną stroną do góry i dusić około 5-10 min na małym ogniu, potem jabłka wyjąć pozostawiając wywar.
5. Wywar zagotować i dodać do niego ryż cały czas mieszając. Ryż gotować około 15-20 min na małym ogniu. Wyłączyć i pozostawić na 5 min
6. Ryż odsączyć, wymieszać z migdałami i miodem, a następnie ostudzić
7. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z ryżem
8. Jabłka wypełnić masą ryżową i posypać
!!Przygotowanie trwa ponad godzinę, ale naprawdę warto :)

Przepis dodał użytkownik meg_f

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ysnk7
d2ysnk7
d2ysnk7
Więcej tematów
d2ysnk7