Jabłka z ryżem
- 2 duże jabłka
- 1 cytryna
- szczypta wanilii
- 1/4 torebki ryżu
- 4-5 łyżek miodu
- 2 łyżki rozgniecionych płatków migdałów
- 100 ml śmietany kremówki
- cynamon
1. Jabłka umyć, przekroić na pół, obrać i wykroić gniazda
2. cytrynę umyć, zetrzeć skórę i wycisnąć sok
3. Do rondla wlać około 1,5 szklanki wody, sok z cytryny, włożyć startą skórkę cytryny i wanilię.
4. Jabłka włożyć do rondla przekrojoną stroną do góry i dusić około 5-10 min na małym ogniu, potem jabłka wyjąć pozostawiając wywar.
5. Wywar zagotować i dodać do niego ryż cały czas mieszając. Ryż gotować około 15-20 min na małym ogniu. Wyłączyć i pozostawić na 5 min
6. Ryż odsączyć, wymieszać z migdałami i miodem, a następnie ostudzić
7. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z ryżem
8. Jabłka wypełnić masą ryżową i posypać
!!Przygotowanie trwa ponad godzinę, ale naprawdę warto :)
Przepis dodał użytkownik meg_f
Podziel się opinią
Komentarze