Trwa ładowanie...
d1m6jo5
13-10-2015 08:07

Clafoutis z ricottą, zielonym groszkiem i boczkiem

Przepis
5.0
(3 głosy)
Oceń:
d1m6jo5
Składniki
  • 300 g zielonego groszku
  • 2 jajka
  • 100 g boczku
  • 100 g ricotty
  • 50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 250 ml śmietany 30%
  • 50 g startego sera gruyere
  • posiekanych liści mięty
  • masło do wysmarowania formy
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Zmrożony groszek wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Następnie hartujemy w lodowatej wodzie i odcedzamy.

Jajka ubijamy za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki z ricottą i mąką. Dodajemy pokrojony w małe paski boczek, śmietanę, ser, sól, pieprz i posiekane liście mięty. Całość dobrze mieszamy.

Kokilki lub formy do zapiekania smarujemy masłem. Do każdej wkładamy groszek i zalewamy masą. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli przygotowujemy clafoutis w jednej formie, to pieczemy je 40 minut.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1m6jo5
d1m6jo5
d1m6jo5
Więcej tematów
d1m6jo5