Trwa ładowanie...
d3th1tz
24-05-2008 21:22

Zupa z groszku

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d3th1tz
Składniki
  • 40 dag mrożonego zielonego groszku
  • 4-5 szklanek rosołu
  • 100 ml śmietany kremówki
  • pęczek koperku
  • 2-3 jaka
  • marchewka
  • pietruszka
Przepis

1. Ugotować 5 szklanek rosołu z marchewką i pietruszką, następnie dodać groszek i gotować około 15 min, aż groszek zmięknie.
2. W między czasie ugotować jajka na twardo. Obrać je i rozdzielić żółtka od białek. Białaka pokroić w kostkę, a żółtka rozdrobnić widelcem.
3. Koperek umyć i posiekać. Łyżeczkę koperku odłożyć do dekoracji.
4. Ugotowany groszek odcedzić, ale rosół pozostawić.
5. Groszek zmiksować na jednolitą masę i dodawać do niej rosół, aż do uzyskania konsystencji kremu (uważać aby zbytnio nie rozwodnić). 6. Następnie dodać do tego białko i koperek. Delikatnie przemieszać. 7. Śmietanę ubyć na sztywną masę. Połowę dodać do zupy i delikatnie wymieszać, aż poswatanie jednolita masa.
8. Zupę przelać do talerza, na środku umieścić łyżkę bitej śmietany, posypać żółtkiem i koperkiem.

Przepis dodał użytkownik meg_f

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3th1tz
d3th1tz
d3th1tz
Więcej tematów
d3th1tz