Zupa z groszku
- 40 dag mrożonego zielonego groszku
- 4-5 szklanek rosołu
- 100 ml śmietany kremówki
- pęczek koperku
- 2-3 jaka
- marchewka
- pietruszka
1. Ugotować 5 szklanek rosołu z marchewką i pietruszką, następnie dodać groszek i gotować około 15 min, aż groszek zmięknie.
2. W między czasie ugotować jajka na twardo. Obrać je i rozdzielić żółtka od białek. Białaka pokroić w kostkę, a żółtka rozdrobnić widelcem.
3. Koperek umyć i posiekać. Łyżeczkę koperku odłożyć do dekoracji.
4. Ugotowany groszek odcedzić, ale rosół pozostawić.
5. Groszek zmiksować na jednolitą masę i dodawać do niej rosół, aż do uzyskania konsystencji kremu (uważać aby zbytnio nie rozwodnić). 6. Następnie dodać do tego białko i koperek. Delikatnie przemieszać. 7. Śmietanę ubyć na sztywną masę. Połowę dodać do zupy i delikatnie wymieszać, aż poswatanie jednolita masa.
8. Zupę przelać do talerza, na środku umieścić łyżkę bitej śmietany, posypać żółtkiem i koperkiem.
Przepis dodał użytkownik meg_f
Podziel się opinią
Komentarze