Trwa ładowanie...
d1zkxdz
09-10-2015 15:45

Krem ziemniaczany z wędzonym boczkiem

Przepis
4.4
(7 głosów)
Oceń:
d1zkxdz
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 150 g białej części pora, pokrojonego w grubsze krążki
  • 150 g marchewki, obranej i pokrojonej w krążki
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g wędzonego boczku
  • 1,5 lira bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soku z cytryny
Przepis

W dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć ziemniaki, marchew, pora i czosnek w łupinie. Po około 10 minutach wyciągnąć czosnek i wlać bulion. Gotować na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie pokroić w kostkę lub paski boczek i podsmażyć, tak aby zrobił się chrupiący.

Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Dodać sok z cytryny i boczek (część można zostawić do ozdobienia). Wymieszać, rozlać do miseczek i podawać np. z pieczywem czosnkowo-ziołowym.

Przepis poleca Magdalena Pomorska

Krem ziemniaczany z wędzonym boczkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zkxdz
d1zkxdz
d1zkxdz
d1zkxdz
Więcej tematów
d1zkxdz