Trwa ładowanie...
d2in0qi
05-09-2015 08:04

Knedle ze śliwkami

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d2in0qi
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • ok. 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej (ilość może zwiększyć się zależnie od konsystencji ziemniaków)
  • 1 jajko
  • 1/2 kg średniej wielkości śliwek
  • cukier
Przepis

Ziemniaki zmielić za pomocą maszynki do dużej miski. Dodać jajko, mąkę i dokładnie połączyć składniki. Jeśli ciasto jest za rzadkie - dosypać mąki i ponownie wymieszać.

Śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki i posypać cukrem (średnio jedna płaska łyżeczka na jeden owoc). Z ciasta urywać kawałki, rozpłaszczyć dłonią i owinąć każdą śliwkę, formując kulki.

Gotować w osolonym wrzątku przez około 6 minut, aż knedle wypłyną na wierzch. Podawać bułką tartą lub kleksem ze śmietany.

Knedle ze śliwkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2in0qi
d2in0qi
d2in0qi
d2in0qi
Więcej tematów
d2in0qi