Trwa ładowanie...
d1k7p59
04-11-2019 14:56

Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis

Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pierogów. W czym tkwi ich sekret? Być może to delikatne i cieniutkie ciasto, a może dobrze doprawiony farsz? Pierogi smakują zarówno na co dzień, jak i od święta. Te świąteczne przygotowujemy z nadzieniem z grzybów i kiszonej kapusty. Są doskonałym uzupełnieniem czerwonego barszczu.

d1k7p59
2.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg świeżej białej kapusty
  • 1 cebula
  • ok. 50 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 g suszonych grzybów
  • do smaku pieprz i sól
Przepis

Grzyby umyć, namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na 1 godz. Kapustę kiszoną opłukać, białą poszatkować. Grzyby ugotować razem z kapustą w wodzie, w której moczyły się grzyby. Ugotowane grzyby wraz z kapustą bardzo drobno poszatkować. Równie drobno poszatkować kapustę kiszona wraz z cebulą. Grzyby i cebulę przesmażyć na maśle. Przełożyć do rondla, dodać kapusty, skropić oliwą, doprawić do smaku pieprzem i solą. Smażyć do osiągnięcia brązowego koloru.

Do przesianej mąki, dodać sól, posikać nożem, dodać wodę i starannie wyrobić ciasto (powinno być miękkie i elastyczne), pozostawić przykryte ściereczką na 0,5 godziny. Następnie rozwałkować ciasto na cienkie płaty, wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Na każdy krążek nakładać farsz i zalepiać brzegi pierogów. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, aż do wypłynięcia (około 5 minut).

Przepis dodał użytkownik alka14_1994

Pierogi z kapustą i grzybami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1k7p59
d1k7p59
d1k7p59
d1k7p59
Więcej tematów
d1k7p59