Trwa ładowanie...
d51ltrp
22-08-2015 10:52

Ciasteczka czekoladowe

Przepis
4.3
(18 głosów)
Oceń:
d51ltrp
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Składniki
  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 40 g ciemnego kakao
  • 300 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • POLEWA:
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 180 g cukru pudru
  • 50 ml wrzątku
  • 1 lub 2 krople aromatu waniliowego
  • kolorowe posypki cukrowe (opcjonalnie)
Przepis

1. Do miski przesiać mąkę, dodać kakao i wymieszać je z sodą oraz proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem, przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.

3. Następnie do masy dodać składniki z pierwszego punktu i dokładnie wymieszać (można rękoma). Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je wstawić do lodówki na 30-60 minut, aby łatwiej było formować ciasteczka.

4. Z ciasta w rękach wałkować kulki wielkości orzecha włoskiego (około 22 sztuki) i układać je na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy między ciasteczkami. Kulki lekko spłaszczyć.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni C, przy funkcji termoobieg przez 15 minut (na funkcji góra - dół w 180 stopniach). Po wyjęciu z piekarnika poczekać 15 minut, aż przestygną i dopiero wtedy można je przenosić z blachy.

6. Przygotowanie polewy. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut. Przestudzone ciasteczka polać polewą. Dodatkowo można posypać kolorowymi posypkami.

Przepis dodał użytkownik Dominika

Ciasteczka czekoladowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d51ltrp
d51ltrp
d51ltrp
d51ltrp
Więcej tematów
d51ltrp